Boek: ‘Vader’ van Karl Ove Knausgard

Ja écht, Knausgård schrijft weergaloos over zijn jeugdherinneringen, zoals over die winternacht waarop hij stiekem met een vriendje naar een feest ging, en ja, zijn gedetailleerde verslag van de ontluisterende dood van zijn vader is van een onthutsende eerlijkheid, maar minstens zo bijzonder zijn z’n passages over het meest alledaagse; als hij schrijft over bijna niets eigenlijk. In deel twee (Liefde) voegt zijn vriend Geir hem toe: ‘Jij kunt mensen zover krijgen dat ze met tranen in de ogen twintig pagina’s over een bezoek aan de wc lezen’, en zo is het: Een verandering in het licht door een opkomende wolkenformatie, het geluid van een terugspoelende videorecorder, zijn vader – voor wie hij zo bang is dat hij constant een soort gevoelsantenne op hem afstemt – die een sigaret opsteekt in de andere kamer. Beschrijvingen die het rauwe leven tastbaar maken.

In de kamer ging pappa even verzitten in zijn stoel. Er klonk zacht gerammel van een doosje lucifers, het volgende moment een korte ‘rits’ van het zwavelkopje dat over het strijkvlak kraste en daarna het schurende geluid toen het ontbrandde, dat als het ware verstomde in de stilte van de vlam die er op volgde.

Vader is geen roman met ‘personages’ en een ‘plot’. In een grootse beweging neemt Knausgård je mee door zijn eigen leven en naar de extremen van het menselijk landschap: van het straaltje pis dat naar beneden sijpelt langs de stoelpoot van oma, tot grootse gedachten over kunst en bewustzijnsgeschiedenis; want ook die vind je in dit boek.

Deel één uitgelezen, net begonnen aan deel twee. Geruststellende gedachte dat me nog vier dikke delen van deze verslavende leeservaring te wachten staan!

Vader is het eerste deel van een zesdelige cyclus met de toch ietwat verontrustende titel Mijn strijd. Deel twee en drie (Liefde en Zoon) verschenen ook in het Nederlands (vertaling: Marianne Molenaar) het vierde deel (Nacht) wordt verwacht in het najaar. Uitgeverij de Geus. ISBN 9789044524529

Kijk hier naar Knausgard zelf. Hij leest uit Vader en vertelt:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s