Boek: Het leven van Benvenuto Cellini door hemzelf verteld

Natuurlijk, in films en games lijken wij geen genoeg te kunnen krijgen van geweld. Maar om vandaag de dag een standbeeld van iemand die triomfantelijk een net afgesneden hoofd de lucht insteekt op –  noem maar eens een plek – de Dam te plaatsen, dat is onvoorstelbaar. Ooit lag dat anders: Cosimo I de’ Medici liet de Perseus van Benvenuto Cellini ongegeneerd op de Piazza della Signoria, hartje Florence, zetten. Maar dat was dan ook de zestiende eeuw.

Wie een kijkje wil nemen in die zestiende eeuw kan de autobiografie van Cellini lezen. Hij was behalve goudsmid en beeldhouwer een begenadigd verteller. Hij dicteerde zijn levensverhaal in zijn werkplaats aan een veertienjarige leerjongen. Niet in het Latijn, dat toch de boekenschrijverstaal van die tijd was, maar gewoon in zijn eigen Florentijnse dialect. Wie het boek openslaat, doet een deurtje open naar de zestiende eeuw. Het is alsof Cellini naast je staat en tegen je praat. Met schaamteloze trots doet hij verslag van zijn avontuurlijke leven. Hij was in dienst van pausen en edellieden, zelfs iemand als Michelangelo bewonderde zijn werk, hij schoot kanonnen af in oorlogen en werkte voor de Franse koning, die hem als dank een klein kasteel cadeau deed. Uitvoerig doet Cellini uit de doeken met welke technische hoogstandjes hij het voor elkaar kreeg het enorme bronzen gietsel, dat het standbeeld van Perseus is, te maken.

Niet minder schaamteloos doet Cellini verslag van zijn misdaden. Hij werd meermaals veroordeeld en gevangen gezet of verbannen.

Ik pakte een kort, scherp dolkje van me, drong door de rij van zijn verdedigers, en greep hem in zijn borst: ik deed dat zo snel en doortastend dat niemand van de aanwezigen het kon verhinderen. Ik mikte op zijn gezicht, maar van schrik wendde hij zijn hoofd af zodat ik hem vlak onder zijn oor trof, daar stootte ik twee keer stevig door en bij de tweede stoot viel hij dood onder mijn handen neer.

Moord, openlijke geweldpleging, onzedelijke handelingen, hij heeft het allemaal op zijn kerfstok. Maar nooit neemt hij een blad voor de mond. Hij laat alles zien. Hij was dan ook een zestiende-eeuwer.

Het leven van Benvenuto Cellini door hemzelf verteld, vertaald en ingeleid door Corinne van Schendel en Henriëtte van Dam van Isselt, verscheen bij Atheneum – Polak & Van Gennep, Amsterdam 2000 ISBN 9789025306502

1

One thought on “Boek: Het leven van Benvenuto Cellini door hemzelf verteld

  1. Machiel, zoals we van jou gewend zijn, opnieuw een kleurrijke en zeer levendige verslag, met zowel inzicht als overzicht. Jullie hebben hier een prachtige blog; ik hou het graag bij en wens jullie het publiek dat het verdient . . .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s