Expo: Something Like This But Not This, Folke Janssen & Anita Hrnić

Give me a museum and I’ll fill it, zei Picasso ooit. En dat is precies wat Folke Janssen en Anita Hrnić deden: Een museum vullen. Maar toch ook niet. De titel is niet voor niets Something like this but not this. Het gaat allemaal om mogelijkheden. Mogelijke manieren een museum te vullen. Het idee is dan genoeg.

Tijdens de opening vertelt Folke Janssen over het werk. Hij heeft het boek in de hand en al bladerend laat hij zijn museum zien. ‘We kregen het idee voor dit werk toen bleek dat we de expositieruimte die ons was toegewezen, toch niet konden gebruiken. We hadden al ideeën, maar moesten opeens met nieuwe komen. Daarop kregen we het ene idee na het andere. We besloten het bij die concepten te laten.’

Kunstwerken die het atelier niet uit kwamen, plakten ze met behulp van photoshop in foto’s van lege museumzalen. ‘De concepttentoonstelling die zo ontstond is meteen een commentaar op wat de facebookgeneratie doet’, legt Anita Hrnić uit. ‘Eigenlijk hoeft er niets meer echt te gebeuren, als het er op facebook maar goed uitziet. De presentatie wordt dan belangrijker dan de werkelijkheid.’

Met de foto’s en verschillende tekstfragmenten, maakten Folke en Anita een boek. Dat boek, (of eigenlijk moet je zeggen: die publicatie – fictief!), dat in de exporuimte bescheiden aan de muur hangt, is het werk, en in zekere zin de hele expositie. Op een van de foto’s in het boek herkennen we de kamerplanten die ook in de zaal naast de lage vitrines staan. In die vitrines bladzijden uit het boek. Ook de uitspraak van Picasso zien we op een van de foto’s in het boek. Met graffitiletters gespoten op de plankenvloer van een lege museumzaal. Give me a museum and I’ll fill it…

De expo is nog te zien tot 7 september in Pictura, Voorstraat 190-192 in Dordrecht

Openingstijden woensdag – zondag 13:00 – 17:00 uur of op afspraak

Het fraaie boek Something Like This But Not This heeft een oplage van 10 exemplaren die elk met de hand bewerkt zijn. Zo’n uniek exemplaar is te koop voor 100 euro.

Klik op foto voor vergroting en galerij:

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s